Jak vytvořit mediaplán pro PPC

Pachollini, 21. října 2009, 12:11

Nedávno po mně chtěla jedna potenciální vážená klientka, abych jí připravil mediaplán pro PPC kampaň. Mediaplán PPC kampaně je věc které příliš nerozumím, skoro mi zavání oxymoronem. Svěřil jsem se tedy kamarádovi a on mi poslal výborné vysvětlení, jak tyhle věci fungují. S jeho dovolením je přináším i laskavým čtenářím tohoto blogu.

Mediaplán je taková tabulka, ve které jsou na řádcích média, na sloupcích týdny a jsou vybarveny ty buňky, kdy to v jakém médiu poběží. Obsahem barevných buněk je počet zobrazení nebo cena. Jako že třeba v prvním týdnu to poběží v Reflexu a bude to stát 200 tisíc, druhý týden v hospodářkách a bude to stát 250 tisíc. Na konci řádku je celková cena za médium a úplně dole cena za celou kampaň. Zkušený úžasný marketér na to mrkne zjihlým okem a hned je mu jasné, jak úžasně to bude fungovat. Sestavení mediaplánu je mistrovská disciplína všech marketérů, co spolu kamarádí. Za vrchol výsledku se považuje, když spolu barevné buňky nesousedí, případně sousedí pouze svými růžky, a dohromady vytvářejí obrazec mandaly, který zaručuje, že uživatelé budou do mrtě zmasírováni z různých stran.
Ve tvém případě bude mediaplán jeden velký barevný proužek v jednom řádku, který se bude jmenovat Google. Případně dva barevné proužky AdWords a Adsense. Zároveň tam budeš mít útratu pouze očekávanou. V očích marketingového oddělení tím velmi klesneš, protože barevné buňky budou sousedit. Vznikne v nich dojem, že "to by přece dokázaly taky", ale co už se dá dělat. Nemůžeš se zalíbit všem.

Protože jsem rozhodně nechtěl klesnout v žádných očích, použil jsem nakonec své obvyklé řešení a místo mediaplánu odprezentoval strategii kampaně. Dopadlo to dobře.

P.S. Pokud vás zajímá, proč v tom mediáplánu není Sklik, tak je to proto, že tento klient chtěl kampaň na Googlu. Pokud by šlo o standardní českou kampaň Sklik by tam byl, protože pro české PPC jsou Google a Seznam samozřejmě default. (Ataxo ovšem nedělá zdaleka jen české kampaně ;-)

Co vy na to?

[1] super

John, 21. října 2009, 18:13 http://www.podnikanivusa.com

Super vysvetleni... pobavil jsem se.

[2] :o)

Jana, 22. října 2009, 09:09 http://krb-zahradni-krby.cz

pěkné vysvětelní, miluji tabulky... :D ještě bych snad k tomuto vyčerpávajícímu výkladu přidala, že ta zmiňovaná mandala by měla být mandalou úspěchu a bohatství ;o)

Aktuální Seky

.