Čistič a předseda

Pachollini, 3. listopadu 2006, 11:41

Jiří Čunek nechal sestěhovat problémové lidi (převážně Romy) ve Vsetíně do kontejneru za město a stal se senátorem, protože lidem se zřejmě takové způsoby „řešení“ problému líbí. (Nejde samozřejmě o žádné řešení, freudovsky řečeno je to jenom vytěsnění, které způsobí, že se problém za čas vrátí ještě silnější. Doporučuji k tomu četbu Irwina Welsche. To je ten, co napsal Trainspotting, ale pro mne není zajímavý ani tak tím, co dělá jeho knihy kultovními, jako spíš přesným vystižením sídliště – ghetta, z něhož není úniku. Třeba v Nočních můrách s čápem marabu.) Že se to líbí lidem by mě nepřekvapovalo, nemám velké iluze. Že na to však předseda strany dle deníku Aktuálně.cz řekne: Je vidět, že svými kroky dokázal přesvědčit většinu, a to je v demokracii nejdůležitější, mne překvapilo poměrně dost. Vždycky jsem si totiž myslel, že podstata demokracie je v zaručených právech menšin, díky čemuž se nestává diktaturou většiny. Protože přesvědčit většinu se konec konců podařilo i Hitlerovi.

Možná je to však trošku jinak. Ve stejném textu je totiž Jan Kasal citován ještě jednou: Realizace, kterou zvolil Jiří Čunek, jde naprosto mimo názor a volební program KDU-ČSL ... Myslím, že to nelze přejít mlčením a slovy, co jsme si, to jsme si. Už jen proto, že by se z toho mohl stát model, který si nepřeji, aby se v České republice uplatňoval. Tak nevím, jak to jde dohromady.

Co vy na to?

[1] Hrubě nesouhlasím s blogem

Dan, 3. listopadu 2006, 11:53

Jsem ze Vsetína, znám místní Romy a místní situaci. Čunek odvedl velmi dobrou práci. Znechucuje mne, jak každý nadává a dělá ze sebe moralistu, ale nechal by sis ty nastěhovat do paneláku, kde bydlíš, třeba 10 romských rodin? Vsadím se s tebou o co chceš, že ne ... Ovšem plácat o tom, jak se to mělo řešit jinak, to dovede každý. Jak se to tedy mělo "jinak" řešit?

[2] presne

Tomas, 3. listopadu 2006, 12:00

Ano souhlas s Danem, kazdy je ten nejvetsi pseudohumanista v situaci kdy se ho problem neprispusobyve mensiny osobne nedotyka. To jsme schopni radit, lamentovat a vyhrozovat soudy. Jen si zkuste s podobnou pakazi chvilku bydlet vy rozumbrado.

[3] Kontejnery?

Jan Vetyška, 3. listopadu 2006, 12:06

Matěji, viděls jste ty "kontejnery"? Myslím, že na takové bydlení by kývla většina obyvatelstva, ty buňkyvypadají opravdu výborně.

[4] Hm

DAvid, 3. listopadu 2006, 12:16

Vyřešil-li tímto problém s neplatiči, kterým štědře přispívám do rodinného rozpočtu - děkuji.

Nezajímá mne, jakou mají barvu pleti. To je otázka pro rasisty. A je jedno, na které straně barikády jsou.

[5]

Leondegrance, 3. listopadu 2006, 13:01

Nepohodlný humanista s nepohodlnýmy názory je pseudohumanista. Hezké sebeobelhávání...

[6] Mensina

Mordae, 3. listopadu 2006, 13:14 http://thirdcms.org/~mordae/

To, ze jsou Romove mensina, preci neznamena, ze je budeme zvyhodnovat! Neplatni najemne, tak at leti! Na ulici, jako ostatni neplatici najemneho.

Nechci byt povazovan za nelidu, ale cikani mi pripominaji bakterie. Nekontrolovane se mnozi a bezohledne spotrebovavaji ziviny ve svem okoli.

[1] Melo se to resit tak, ze je mel vykopnout bez nahrady a na par tydnu zesilit policejni hlidky v ulicich.

[7] jak jinak?

Ošklivý sup, 3. listopadu 2006, 13:38

S článek mohu souhlasit jen v tom, že jako politik by se mimo jiné neměl zastavit jen u tohoto řešení, ale snažit se problém řešit jiným způsobem preventivně.

Jinak ale se samotným řešením naprosto souhlasím. Co jsem viděl v televizi tak si museli z původního docela polepšit. Nevím proč se oháníte diskriminací romů. Nikdo je tam nežene proto že jsou to romové, ale proto že neplatí a ničí vše okolo.

Mám dojem že když já přestanu platit nájem, tak mě vyhodí a nedostanu ani ten blbej přepichovej kontejner.

Tyhle problémy jsou pořád stejné. Někdo se rozhodne to řešit, lidé co se jich to týká a bydlí tam po ničem jiném netouží a ti co to vidí v televizi a netýká se jich to to odsuzují.

[8] Pozitivní diskriminace

Petr Lněnička, 3. listopadu 2006, 13:47 http://www.2mstudio.cz

Menšiny by neměli být znevýhodňované, ale to přece snad ani většiny. Romové vybydlejí a zdevastují dům v kterém neplatí nájemné a ještě je za moje peníze přestěhují do buněk, dají jím sociální podporu a trpělivě to s nimi zkoušejí znovu a znovu. Proč mám pocit že s bílým neplatičem by se takhle v rukavičkách nezacházelo? Můj hlas panu starostovi.

[9] Ha! Hysterie kolem Matiční vyčpěla,..

Mikin, 3. listopadu 2006, 13:48 http://mikin.bloguje.cz

...pojďme si rychle najít nějakou jinou činku k posilování svého humanistického ega! :-)

[10] O čem píšu

Pachollini, 3. listopadu 2006, 14:12

Myslím, že jsem v tomto seku naťuknul 3 témata:

1. Že ve Vsetíně vystěhovali nepohodlné lidi do kontejnerů za město a že mi to nepřipadá jako dobré řešení, protože se tím problém jen odsouvá a vyostřuje.

2. Že pan kasal má jakési podivné představy o demokracii, které mi trochu připomínají diktaturu většiny, kterou demokracie být nemá.

3. Že to možná tak není, protože citace, kterou Aktuálně uvádí, je v rozporu s jinou citací v témže článku.

Myslím, že komentáře se většinou točí kolem bodu 1 a 2. Pokusím se tedy zareagovat.

[1] Dane, děkuji za názor. Nerozumím přesně, kde ze sebe dělám moralistu, mohl byste to prosím rozvést?

Co se týče problému se sousedy: skutečně bych nechtěl bydlet v paneláku s 10 romskými rodinami. Jedna by mi ale asi nevadila.

Nemyslím si, že bych měl pozitivní poznání o tom, jak to řešit. (Nemyslím si ostatně, že na složité problémy, které vznikaly desítky let, existují jednoduchá řešení.) Lidsky řečeno, že bych měl návod. Ale myslím, že jsou tu přinejmenším negativní poznatky, třeba že sestěhování problémových lidí někam mimo nic neřeší.

[2] Cením si věcné debaty a vážím si oponentů, kteří se jí účastní. „Jste pseudohumanista“ není věcný argument, ale osobní výpad, byť relativně mírný. Přesto prosím diskutující, aby používali věcné argumenty a ne osobní výpady.

[3] Viděl jsem je na fotkách a myslím, že lidí, kteří by v nich chtěli bydlet, mnoho nebude.

To však není podstata problému. Podstata problému je, že sestěhováním problémových lidí na jedno místo mimo obec se nic nevyřeší.

[4] Rasismus je soudit lidi podle barvy pleti, např. je kvůli tomu zmlátit, nepustit do hospody, odmítnout zaměstnat. Rasismus není říct, že v Čechách je početné romské etnikum a že představuje pro společnost problém, který je třeba řešit. Naopak mám za to, že pokud si to nepřipustíme, vymstí se nám to.

[6] To neznamená, naprosto souhlasím. Jde jen o to, že pokud je vykopnete na ulici a zesílíte policejní hlídky, asi tím nepřispějete k tomu, aby se z nich stali spořádaní občané. Nedovedu si vlastně vůbec představit, jaký problém by se tím vyřešil. Prosím o vysvětlení.

[7] Nerozumím tomu, kde se oháním diskriminací Romů. Můžete to prosím přiblížit?

[8] Ale tady přece není podstatné to, někoho zvýhodňovat. Zkuste myslet čistě pragmaticky: pomůže něčem z dlouhodobého hlediska společnosti (většině), pokud se problémová sociální skupina soustřední na jednom izolovaném místě?

[11] Enti

- anonym - , 3. listopadu 2006, 14:36

Copak ti Romove, ktere prestehovali do "kontejneru", ti si opravdu polepsili a prakticky dostali sanci zacit znovu.

Horsi to je s druhou skupinou, kterou DEPORTOVALI az na Jesenicko (Vidnava, Cervena Voda, Vlcice...) a "koupili" tam pro ne stare neprodejne baraky. Ty ted budou Romove x let splacet / nesplacet. Ale nevim z ceho, protoze na Jesenicku praci nenajdou. Ale ja to resit...?

Nabizi vubec nejake reseni samotne romske etnikum???

[12] Hrubě nesouhlasím s blogem 2

Dan, 3. listopadu 2006, 14:39

...Dane, děkuji za názor. Nerozumím přesně, kde ze sebe dělám moralistu, mohl byste to prosím rozvést?

Moralista nebylo správné slovo, nevím, jak přesně to nazvat, "humanista" je lepší. Vyplývá to podle mého názoru z článku, který jsi napsal.

... Co se týče problému se sousedy: skutečně bych nechtěl bydlet v paneláku s 10 romskými rodinami. Jedna by mi ale asi nevadila.

ASI nevadila? Nebo URČITĚ nevadila? A co říkáš na to, kdybys jen vedle sebe měl pavlačový dům ve stejném stavu se stejným obsazením nájemníky? Byl bys rád? Slušní Romové mi nevadí. Byl jsi někdy na poliklinice ve Vsetíně abys věděl, na co se dívají všichni pacienti a lékaři, co tvoří jejich bezprostřední prostředí? Viděl jsi, čím se musejí proplétat pacienti jdoucí na ošetření?

... Nemyslím si, žže bych měl pozitivní poznání o tom, jak to řešit. (Nemyslím si ostatně, žže na složžité problémy, které vznikaly desítky let, existují jednoduchá řešení.) Lidsky řečeno, žže bych měl návod. Ale myslím, žže jsou tu přinejmenším negativní poznatky, třeba žže sestěhování problémových lidí někam mimo nic neřeší.

Čili bys nechal ten problém tak, jak je? Nechal bys ten dům, v kterém naposledy vinou feťáků vyhořela střecha a který je těsně před demolicí tak, jak je? Je neuvěřitelne lehké kritizovat kroky dalších, kdyžž člověk sám nemá dost odvahy a síly je realizovat sám.

A o jakém sestěhovávání to mluvíš? Vžždyť ti lidi v pavlačovém domě jižž sestěhovaní jsou. Pouze se přesunou z naprosto nevyhovujícího (viděl jsi, jak to vevnitř vypadá?) místa v centru města vedle polikliniky na jiné místo, do nových (kontejnerových) buněk. Berme v potaz, žže velká spousta (přes 90 %) těchto lidí jsou neplatiči a stát se k nim chová podle mne velmi shovívavě.

[13]

Pachollini, 3. listopadu 2006, 16:10

[11] Teď možná, ale myslím, že z dlouhodobého hlediska ne.

[12]

1. No jo, ale co to znamená „humanista“? Co tím chceš říci? Co se mění, pokud někdo je nebo není humanista? Tomu přesně nerozumím.

2. Nebyl a nevím. Jenom chci říct, že odsun všech problémových lidí na jedno místo někam za město není dobré řešení.

3. Nepsal jsem, že bych nechal vše, jak je. Jistě, kritizovat je lehké, na druhé straně, být kritizován prostě patří k volené funkci v demokratickém zřízení. Považuji to za pozitivum.

4. Dobrá, možná není sestěhování vhodný problém, ale to nic nemění na tom, že tím způsobem fakticky zakládá ghetto.

Mimochodem, Marek Švehla v Respektu píše, že „nepřizpůsobivé“ do toho domu sestěhoval právě Čunek. Jak to skutečně bylo, nevím.

Fakt doporučuju toho Welshe :-)

[14] To není zvýhodňování?

pixy, 3. listopadu 2006, 15:29

1. Ti lidi dostali ZADARMO byty v domě, který následně totálně zdemolovali.

2. V těch bytech bydleli opět ZADARMO, protožže mnohdy neplatili vůbec nájemné.

3. Starosta namísto toho, aby tyto zloděje a přížživníky vyhodil nebo rovnou zavřel, jim postavil jiné bydlení a tam je ZADARMO přestěhoval.

4. Proč pořád mluvíte o romech a rasismu? Tady šlo o nepřizpůsobivé existence, prasata a zločince. To, žže šlo o příslušníky nějakého etnika, rozhodně nebylo příčinou žžádných podniknutých akcí.

5. http://pixy.blog.respekt.cz/c/788/Media-jsou-rasisticka-Stejne-jako-drtiva-vetsina-z-nas.html

[15] Zadarmo

Pachollini, 3. listopadu 2006, 16:35

[14] Je to na delší debatu, ale: co by se asi stalo, kdyby starosta ty lidi vyhodil nebo zavřel? Byly by ty rodiny na ulici a děti v děcáku lepší řešení? Vyrostli by z nich lidi, co se o sebe dokážou postarat? Vyšlo by nás to nakonec všechny levněji? Já si to nemyslím.

To, že někdo něco zadarmo dostane neznamená, že je to dobře nebo špatně. Ale jak se teď ukazuje, nebylo to efektivní. A když už se jednou ukázalo neefektivní nastěhovat ty lidi (zadarmo) do jednoho baráku a nechat je tam (zadarmo) bydlet, proč to ten člověk dělá znova? Copak si nespočítá, že tu za 3 roky bude mít úplně totéž?

[16] Hrubě nesouhlasím s blogem 3

Dan, 3. listopadu 2006, 17:09

[13] ...Nebyl a nevím. Jenom chci říct, že odsun všech problémových lidí na jedno místo někam za město není dobré řešení.

Okolo tohoto domu jezdím pokaždé, když jedu do Vsetína. Z jedné přístupové strany je to v podstatě první budova, kterou návštěvník Vsetína uvidí. Když jsem nucen navštívit polikliniku, tak zblízka vidím, jak to naproti na pavlačích vypadá a také si nelze nevšimnout všech obyvatel postávajících okolo.

Jenže on ten dům je v tak havarijním stavu, že do pár měsíců sám spadne. Čili přestěhování JE NUTNÉ. Stát je na tyto spoluobčany tak hodný, že jim postaví zdarma holobyty a přestěhuje je mimo město - připadne mi logické, že holobyty nepostaví v centru na nejlepších pozemcích. Také bych řekl, že Romové, kteří se chtěli integrovat do společnosti, tak již dávno učinili.

... 3. Nepsal jsem, že bych nechal vše, jak je. Jistě, kritizovat je lehké, na druhé straně, být kritizován prostě patří k volené funkci v demokratickém zřízení. Považuji to za pozitivum.

Ale ano, souhlasím, že kritika k politice patří. Ale většinou se kritizuje, když je zde nějaká jiná alternativa. A jaká jiná (reálná) alternativa je zde?

... 4. Dobrá, možná není sestěhování vhodný problém, ale to nic nemění na tom, že tím způsobem fakticky zakládá ghetto.

Ghetto "pouze" bude přemístěno, nebude založeno nové. Pavlačový dům je ghetto již nyní, pouze je to ghetto v centru města. Tím samozřejmě netvrdím, že ghetta jsou dobrá věc.

[14] Souhlas.

[15] ... A když už se jednou ukázalo neefektivní nastěhovat ty lidi (zadarmo) do jednoho baráku a nechat je tam (zadarmo) bydlet, proč to ten člověk dělá znova? Copak si nespočítá, že tu za 3 roky bude mít úplně totéž?

A co má tedy dělat jiného? Jak jsem již říkal - domnívám se, že Romové, kteří se chtějí integrovat, už tak dávno učinili. Za tři roky budou s největší pravděpodobností zřejmě holobyty opět zlikvidované. Ale nebudou tolik na očích. Jde také o to, že vztahem k domu (např. časté požáry), kde tito občané nyní bydlí, neohrožují jen sebe, ale i okolí (poliklinika hned vedle).

Myslíš si, že kdyby se těmto lidem postavily pěkné domy někde v centru, že za tři roky nebudou zničeny také? Nedomnívám se.

[17]

Pachollini, 3. listopadu 2006, 18:27

[16] Myslím, že se začínáme dostávat dál. Shodujeme se, že tvorba ghett není dobrá a že neznáme lepší řešení.

Před nějakou dobou jsem četl (tuším v Respektu), že když se v Holandsku staví nové domy, je tam vždy několik bytů, které jsou použity jako sociální bydlení s nižším nájmem. To mi například připadá jako dobrá cesta, byť samozřejmě nevím, zda použitelná v tomto případě. Každopádně myslím, že jestli je někde východisko, tak spíš v integraci a „rozpuštění“ problémových lidí mezi ostatní než v jejich koncentraci někde mimo.

Mimochodem, měl jsem na mysli, že „sestěhování není vhodný problém“, ne pojem :-)

[18] Hrubě nesouhlasím s blogem 4

Dan, 3. listopadu 2006, 19:15

[17] Ano, také jako jedno z mála řešení vidím integraci a "rozpuštění" - to je však cesta velmi dlouhodobá a náročná.

Tuto cestu podle mne v případě vsetínského pavlačového domu nešlo použít - tento problém se kvůli stavu domu musel řešit akutně a navrhované řešení je podle mne dobré - pro "zasažené" spoluobčany řekl bych až výborné vzhledem k neplacení a jejich vztahu k veřejnému majetku.

Já prostě jen cítil potřebu se Čunka zastat, s jeho řešením jsem ztotožněn a pokud víš o jiné POUŽITELNÉ alternativě v tomto KONKRÉTNÍM případě, pak o ní napiš - jinak je tvůj článek podle mého názoru bohužel jen samolibé plácání do větru (kritika aniž bys vědel o dalším možném řešení). Ovšem pokud o takovém řešení víš, tak klobouk dolů.

[19]

Pachollini, 3. listopadu 2006, 19:47

Jsem rád, že se shodneme na možném řešení. Myslím, že na místě je teď otázka, proč se ten problém neřešil, dokud dům ještě stál, a kdo je zodpovědný za to, že se situace takhle vyhrotila.

[20] :-)

Tom, 3. listopadu 2006, 19:48

Ale jiste, ze ma reseni. Vezme si spolu s Havlem, Uhlem, Kasalem, kazdym clenem ci sympatizantem zelenych jednu cikanskou rodinu k sobe domu a nauci je jist priborem, chodit na toaletu, po vecerech je bude vzdelavat a udela z nich pravoplatne cleny spolecnosti.Nebo snad ne pane Pachollini?

[21] Hrubě nesouhlasím s blogem 5

Dan, 3. listopadu 2006, 19:59

[19] Čili pokud jsem tvůj příspěvek správně pochopil, o žádné jiné alternativě nevíš ...

(Čili zřejmě platí má předposlední věta v příspěvku 18.)

[22] další články

Ošklivý sup, 3. listopadu 2006, 23:35

další zajímavé články o problému, viděno z druhé strany: http://www.romea.cz/index.php?id=vsetin

[23]

Pachollini, 4. listopadu 2006, 18:09

Díky za odkaz. Chtěl jsem už ve spotu odkázat na článek v Respektu, ale byl placený. Na serveru Romea je, takže přidávám: http://www.romea.cz/index.php?id=servis/z2006_0693

[24] Hrubě nesouhlasím s blogem 6

Dan, 5. listopadu 2006, 20:33

Bohužel, články na serveru Romea považuji za jednostranně podané, ono to asi tak ani jinak nejde. Nepřipadne mi prostě, že by celou situaci popisovaly více objektivně (např. proč jsou na stránkách jen tři fotky onoho (asi jednoho) ošklivého bytu, který byl Romům přidělen, ale již tam není ani jedna fotka oněch nových (a pěkných) kontejnerů.

A Pachollini, co takhle odpověď na moji dvacetjedničku?;-)

[25]

Pachollini, 6. listopadu 2006, 09:29

[24] Na otázku, kterou kladeš, jsem už jednou odpověděl, zato myslím, že bys jako člověk ze Vsetína mohl poskytnout odpověď na otázky v [19]. A také na otázku, kdo vlastně sestěhoval všechny ty problémové lidi do jednoho domu.

Že na tomto blogu je jenom samolibé plácání do větru není žádný převratný objev. Sám se divím, že to vůbec někdo čte ;-)

[26] vsetín

, 12. listopadu 2006, 07:02

www.poschla.kvalitne.cz

[27] Hrubě nesouhlasím s blogem 7

Dan, 14. listopadu 2006, 22:27

Jak to vypada v onech "kontejnerech":

http://www.reflex.cz/Clanek25531.html

[28] Ze Vsetína

Portnoy, 15. listopadu 2006, 08:38

Já si osobně myslím, že hlavní problém je v romech samotných. V tom, jak mají zakódované žít a v nechtění se přispůsobit tady u nás. Takové to nechodění do práce a nadělat si kotel děcek s tím že na ně budu brát dávky a přitom na ně kašlu, tak v tom vidím problém. Jsou zvyklí, že se jim všechno dá pod nos a sami neudělají nic. Jen si furt stěžovat jak je utiskujeme a tak. Chtěl bych vidět, který normální čech si udělá 10 děcek a kašle na nějaké placení nájmu a na co bude chodit do práce. On prostě tak neuvažuje.Dokud toto nebudou chápat, tak se bude furt s nima něco řešit. Je to celé postavené na hlavu. Začarovaný kruh. A ať mi nikdo nevykládá tady, že se nedá sehnat práce. Dá se, pokud člověk sám chce a něco pro to i obětuje a ne že chodí a nadává a tak. Toť můj názor.

[29] nesouhlas s blogem

Mirek, 16. listopadu 2006, 16:22

Problémy s jakýmikoliv neplatiči se musí řešit razantně.Bohužel pravidla do jednání starosty

Čunka nebyly nastaveny pro všechny občany rovnoprávně.I Romové mají stejné právo,aby se s nimi zacházelo jako s ostatními.Exekuční vystěhování tedy platí i pro ně,jako pro ostatní občany našeho státu, ať většiny, nebo menšiny. Stát nemusí hledat žádná řešení s menšinami či většinami. Stačí, když bude důsledně dbát na dodržování nastavených pravidel, tedy zákonů.Není třeba jedny zvýhodňovat a rozmazlovat pečenými holuby před druhými.

[30] Někdy to jde

Gob, 27. listopadu 2006, 22:06

[17] Jen pro zajímavost - s námi v novém domě bydlí v sociálních bytech Cikáni, kteří byty dostali od magistrátu (ten vlastní několik bytů v našem bytovém družstvu). V našem vchodě se jedná asi o 1 rodinu, přesně nevím, neboť žádné problémy s nimi nebyly. Chovají se slušně a vůbec mi nevadí.

Dům je 2 roky postavený, drtivá většina obyvatel má více než solidní příjem - podle parkujících aut v garážích...

Můžete se na Divišovskou ulici v Praze 11 přijet podívat, myslím, že toto je jedno úspěšné řešení problému soužití.

Snad to vydrží ;-)

Aktuální Seky

.