Web Forms kontra XForms – nejen o budoucnosti fromulářů

Pachollini, 18. června 2005, 17:31

Petr Cimprich zmínil nedávno v Aktech X 0505 na Rootu dění kolem Web FormsXForms. Stručně shrnuto jsou XForms pracovním návrhem konsorcia W3C, který řeší budoucnost formulářů, a to velmi komplexně – na webu i v desktopových aplikacích. XForms se vyrovnávají se spoustou obtíží současných formulářů, namátkou zavádějí validaci formulářů, komunikaci pomocí XML a možnost vícenásobného zpracování dat jednoho formuláře. Nevýhodou je poměrně značná složitost celého řešení, což pocítí zejména amatérští tvůrci stránek. Jestliže si u formulářů dříve vystačili se šesti celkem jednoduchými značkami, nyní před nimi stojí jazyk který se svou komplexitou vyrovná HTML a jeho použití není vůbec není triviální. XForms také samozřejmě nejsou zpětně kompatibilní, staré prohlížeče si s nimi neporadí. Web Forms, za nimiž stojí hlavně OperaMozilla Foundation, oproti revoluci nabízejí evoluci: stávající HTML formuláře pouze doplňují o několik atributů, které např. umožní specifikovat povinné položky, zavádí některé nové typy polí (e-mail nebo datum) atd., zkrátka řeší věci, které dnes tvůrce webu trápí a které je nyní třeba ošetřovat JavaScriptem, jehož funkčnost by mohl a měl převzít prohlížeč. Web Forms jsou zpětně kompatibilní s HTML, prohlížeče, které novinky nebudou znát, se prostě k Web Forms budou chovat jako ke starým dobrým HTML formulářům. Anebo dostanou naservírovanou standardní JavaScriptovou knihovnu, která funkčnost doplní. Každopádně si tvůrce stránek nebude muset lámat hlavu s tím, jak ošetřit zadání platného data, e-mailu a povinných polí, což mu ušetří dost práce.

Myslím, že dilema Web Forms kontra XForms hezky odráží dilema vývoje webu jako takového. Na jedné straně je tu tendence k profesionalizaci a univerzalizaci. Web už dávno není jen síť hypertextově propejených dokumentů, stále více se prosazují služby, využívající webového rozhraní – elektronické obchody, banky, mapy, e-mail, chaty, obchodování s akciemi. Všechny tyto služby jsou stále promyšlenější, dokonalejší, uživatelsky přítulnější a programátorsky komplikovanější. A stále více narážejí na možnosti současných webových technologií. HTML a JavaScript jsou sice použitelné, ale zdaleka ne ideální. Stále naléhavěji vyvstává potřeba lepších nástrojů, nových technologií, které by usnadnily vývoj, údržbu a používání webových aplikací.

Na druhou stranu, důležitá vlastnost, která dělá web webem, je snadnost tvorby webových stránek. Publikovat něco na webu nevyžaduje téměř žádné znalosti, stačí stránku stvořit v nějakém editoru, nakonec stačí i Word, a nahrát na server. Udělat jednoduché dynamické stránky není o moc složitější. Stačí naučit se pár tagů a několik příkazů PHP a návštěvní kniha je na světě. Snadnost tvorby je určitě jedna z věcí, které mohou za to, že se web tak rozmohl – díky ní vznikly miliardy stránek obsahu, které přitáhly uživatele.

Otázka je, kam dál. Má se web vyvíjet směrem, který představují XForms, tedy ke stále lepší funkčnosti i za cenu vyšší složitosti a tím pádem obtížné tvorby? Nebo se má dát cestou postupné evoluce, zlepšování stávajícího modelu tak, aby si své stránky stále byl schopen udělat (skoro) každý? Osobně si myslím, že vývoj jednoznačně a nevyhnutelně směřuje k profesionalizaci webu, k vytváření stále lepších a složitějších webových aplikací, které jsou schopni vytvořit jedině lidé, kteří se tvorbě webu věnují skutečně na plný úvazek. Na druhou stranu by tu však měl zůstat i ten druhý prvek, snadnost publikování informací. Tu lze řešit buď stále dokonalejšími WYSIWYG editory, nebo zachováním jednoduchého značkovacího jazyka. První tu možnost určitě bude, ale osobně bych si velmi přál i zachování druhé, díky níž je nakonec web tím, čím je. Konec konců, mnoho tvůrců webových stránek (včetně mě) začalo u jednoduchých (a samozřejmě nevalidních) výtvorů v HTML a teprve postupně se prokousalo až do výšin webařského řemesla. Tím, kdo rozhodne o zachování téhle druhé možnosti, budou nakonec nejspíš prohlížeče. Dokud budou umět HTML, budou určitě vznikat i stránky v něm napsané. A HTML budou browsery určitě umět ještě pěkně dlouho, protože ty miliardy stránek, které dnes existují, asi sotva někdo bude předělávat do nekompatibilního XHTML 2.0 jenom proto, že je sémanticky čistší, umožňuje lépe specifikovat alternativní obsah objektů nepodporovaných typů a integrovat složité SVG a XForms.

Takže pokud před námi leží otázka, zda XForms, nebo Web Forms, správná odpověď je podle mého názoru oboje. XForms pro náročné a sofistikované aplikace, Web Forms pro tisíce lidí, kteří si chtějí vytvořit jednoduché stránky a kterým vylepšené stávající formuláře bude ještě dlouho stačit ke štěstí. A myslím, že pokud W3C kvůli tomu, že má jinou představu o vývoji webu, Web Forms odmítne, prosadí se konsorciu navzdory (pokud je budou podporovat prohlížeče), protože jsou dobré. Stejně jako třeba XMLHttpRequest.

Co vy na to?

[1] Snad boudou rozumní

JersyWoo, 19. června 2005, 02:21 www.freemp3.cz

Doufám, že nový návrh standartu přijmou, nemá smysl kopat ve vykopané jámě. Má smysl vykopat novou jámu (řečeno kopáčsky). Když uznají standart teď bude špatně 8,5 miliard stránek, když ho přijmou za dva-tři roky, bude špatně 17 miliard stránek(cca). Vývoj je nezadržitelný.

[2] prohlížeče

kikero, 20. června 2005, 20:43

Taky si myslím, že o tom rozhodnou prohlížeče - žádná firma nebude chtít mít webovou aplikaci, která by byla pro nějakou část lidí nepřístupná. Zatímco programátor kouká na to, jak dobře je něco napsané, zadavatel to radši bude mít pomocí Javascriptu a HTML, pokud to dostupné pro větší počet lidí. Takže i kdyby se ten nový standard zavedl, tak se stejně bude čekat, až vymřou prohlížeče, které ho nepodporují.

[3]

Petr, 26. června 2005, 23:20 http://petrheller.info

Obávám se, že čím více se snaží standarty zjednodušovat, tím více klesá jejich transparent a stoupá složitost ;) Na druhou stranu ale doufám, že se situace opět zlepší.

Aktuální Seky

.