Daniel Landa a náckové

Pachollini, 26. června 2005, 14:33

Binární Ládin nedávno svým příspěvkem Tajemství uměleckého kováře Daniela Landy rozpoutal docela zajímavou diskusi, v níž mu oponoval hlavně Alézi. Binární Ládin pak navázal dalším příspěvkem a reagovala rovněž Letinka. Celá diskuse se točí kolem toho, zda je Landa rasista a jak se k němu a jeho minulosti v Orlíku stavět.

Dovolím si přidat svůj komentář na okraj, ačkoliv Landu vůbec neznám, nikdy jsem ho neposlouchal, nic mi neříká, nemám k němu co říci. Ponoukly mě k–tomu následující věty z Letinčiny úvahy (omlouvám se za vytržení z kontextu): Jako bychom si neuměli vytáhnout sami pro sebe to přínosné. Balast zaregistrovat a jako nebezpečnou špínu ho odmítnout.

To totiž považuji za pomýlené. Věci dávají smysl v celku a každá lež v sobě musí mít kus pravdy, aby mohla fungovat – jinak by nebyla přesvědčivá. (Moc pěkná kniha: Sedm slov, Hvížďala – Sidon, už půl roku se chystám, že o tom něco napíšu.) Takže pokud Landa tu apeloval na národní hrdost a tu zpíval rasistické agitky, nedá se to oddělit. Buď byl rasismus okrajový úlet a Landovi šlo o národní hrdost, nebo byl Landa rasista a národní hrdost zneužíval k propagaci náckovských idejí. Pokud platí druhá možnost, i kdyby dělal sebelepší hudbu, já ji poslouchat nebudu, protože důležité je pro mě v první řadě co někdo říká a až pak jak to říká. Je to podobné jako třeba zvedavec.org, kde člověk místy naráží na ukázky opravdu brilantně zvládnuté demagogie. Až mi občas běhá mráz po zádech. Mám si vážit pana Svory proto, že je dobrý demagog? Mám říci, že na Zvědavci jsou dobré texty? Ne, kvalita provedení sama o sobě není hodnota. Je to jenom prostředek, kterým se člověk o něco snaží. A to je to podstatné. Osobně to mám podobně posazené s reklamami: sposuta jich je řemeslně skvěle zvládnutá, ale za většinou z nich je sdělení: „Konzumuj víc, tvůj život bude lepší.“ Což je blbost a proto je nebudu mít rád, i kdyby je točil Fellini. Stejně tak Michael Moore ve Fahrenheit 9/11 předvedl, že umí skvěle setříhat záběry, aby působily požadovaným směrem, ale dobrý film nenatočil. Zajímavý ano, ale ne dobrý. K tomu, aby mohl být dobrý, by taky musel být pravdivý.

Nedokážu oddělit formu od smyslu sdělení, nedokážu o někom, kdo propaguje rasismus říct, že dělá dobrou hudbu. Ano, možná je kvalitně udělaná, ale slovo „dobrý“ je příliš důležité, mám rezervované pro něco jiného a vědomě na tom trvám, abych neztratil schopnost rozlišovat.

Co vy na to?

zobrazit všechny komentáře

Aktuální Seky

.