Nedá mi to aneb chvála Open Office

Pachollini, 17. ledna 2005, 18:08

Nedá mi, abych o tom nenapsal.

Dneska jsem zažil chvilku napětí. Bylo totiž potřeba nahradit proložené písmo v překladu 320ti stránkové knihy kurzívou. An jsou moji kolegové méně zdatní v zacházení s počítačem (zato lepší filosofové) než já, vzal jsem tuto operaci na sebe. Sama o sobě je celkem banální: v najdi a nahraď jsem nastavil hledat proložení a nahradil ho za kurzívu. Obavy jsem ovšem měl z přenosu souborů: celý překlad se dělal postupně v různých verzích Wordu (naposledy 2000), já požívám OpenOffice.org. Poradí si při konverzi se všemi záludy, které se v tak dlouhém textu vyskytnou? Se všemi speciálními znaky, poznámkami pod čarou atp.? Poradila si, soubor se načetl, opravil jsem ho, poslal zpátky a vše bylo v pořádku. Pro mně tím OOo složila maturitu z kompatibility, ale doufám, že příště (tedy až bude za standard pro výměnu dokumentů přijmut nějaký otevřený formát, více viz např. tento článek o nových formátech souboru OOo) ji už bude muset skládat Word.

A ještě něco: při posledních revizích překladu se omylem stalo, že bylo při nahrazování „já“ za „Já“ nahrazeno i např. „vyjádření“ za „vyJádření“. OpenOffice naštěstí umožňuje v najdi a nahraď použití regulárních výrazů, takže oprava zapomenutých nepatřičných J byla otázkou chviličky.

Přiznávám, jsem „ideologickým“ příznivcem open source softwaru. A jsem schopen zatnout zuby a překousnout i spousty chyb a nevýhod, které s sebou takový postoj nutně nese. Ale poslední dobou mám stále častěji radost, že nic skousávat nemusím.

Pokud by snad někoho zajímalo ještě více mé chvály OpenOffice.org, ať zabrousí na komentáře ke spotu na Lacově blogu.

Co vy na to?

[1] OO

Titlak, 18. ledna 2005, 13:47

OO sa nezda a myslim, ze sa vyrovna Microsoft office uz len tym ze podporuje export PDF a to hlavne je Free

[2] vzorce

llook, 21. ledna 2005, 09:08 http://llook.wz.cz/weblog/

Pro mě maturitu z kompatibility složilo když jsem potřeboval na počítači s Wordem vytisknou dokument Writeru obsahující matematické vzorce.

[3] síť

David, 31. května 2006, 13:14

U mě by u maturity proletěl, protože otevřít s open office 2 na síti dokument je nemožné :o(

[4] Ano

Jirka, 3. listopadu 2006, 13:45

Ano, mohu jen souhlasit, žže Open Office je vynikající. Sám ho sice nepoužžívám, ale zkoušel jsem ho a kdybych nemusel použžívat Word, rozhodně bych ho použžíval. Nemám pro něj kritická slova, v mnohých ohledech je lepší nežž Word

[5] OO

Milan, 9. listopadu 2006, 14:43

V Microsoftu tvrdí, žže OO je "zastaralý". To není pravda. Příkladem uváděli zadávání vzorců v řádku. Já osobně tento způsob považžuji za rychlejší a pohodlnější. Pravdou je sice to žže si musím pamatovat pár základních příkazů (nebo si je mohu kdykoliv vložžit) ale tyto příkazy stejně použžívám v jiných aplikacích.

[6] DVD obaly

Alex, 10. března 2007, 11:23

Nevíte náhodou jestli se dají vytvářet obaly na CD a DVD? a pokud ano, tak jak?

[7]

Alex, 10. března 2007, 11:24

Pomocí openoffice.org 2.0

Aktuální Seky

.