Softwarové odblokování iPhone – konečně

Pachollini, 13. září 2007, 06:52

iPhone screenshotPřed 14 dny jsem v San Jose koupil iPhone. 4GB verzi, za drahých 500$ (po poslední slevě stojí 8 GB verze 400$, soufám, že ze Steva vyrazím něco zpátky). Nabízím své dojmy, nikoliv recenzi, která by si dělala nárok na objektivitu. IPhone si mne totiž získal hned, když jsem ho poprvé držel v ruce. Sice se s ním nedalo nic podnikat (po koupi je přístroj zamčený a umožňuje pouze nouzové hovory, jinak vůbec nic), ale perfektní displej se skleněným povrchem a šoupátkové ovládání dávaly tušit, že půjde revoluci.

První pocit se potvrdil po aktivaci, která šla provést hladce pomocí iActivatoru. Ovládání je opravdu revoluční a velmi příjemné. Telefon se skvěle používá prsty, stylusy (takové ty tužtičky, co se s nimi psalo na PDA v minulosti) se tímto odebírají na smetiště dějin. Což je skvělé. Stylus od Tungstena jsem asi dvakrát ztratil, nový stál nehorázné peníze, tuším něco jako 300 Kč. Navíc škrábal displej a byl nepraktický. Webový prohlížeč Safari je s funkcí zoomu naprosto perfektně použitelný, když chci brousit po webu z postele, vezmu radši iPhone, protože je menší a lehčí než notebook a komfort se sníží jenom minimálně. Otáčení stránky při otočení iPhonu také funguje skvěle. Zatím jsem nenarazil na web, se kterým by měl iPhone problémy. Jenom Centrum má rozhozenou diakritiku, umělci. Mail je rovněž fajn, navíc si umí přenést nastavení účtů z počítače. Synchronizace s adresářem je bezproblémová, stejně jako spolupráce s iTunes – začal jsem zase poslouchat hudbu v metru.

Ačkoliv Apple vývojáře aplikací pro iPhone vůbec nepodporuje, už dnes existuje dost velmi užitečných aplikací. Doporučuji nainstalovat Installer.app, který umí stahovat, instalovat a aktualizovat volně dostupné aplikace. Po instalaci balíčku Community Sources (data o volně dostupných aplikacích) doporučuji stáhnout:

A potom pár utilitek: hlavně BSD subsystem, nezbytné Open SSH a rSBT na organizování ikonek na ploše, Kb pro vypnutí automatického doplňování znaků a Erica's utilities – mj. obsahují nástroj na dělání screenshotů. (Vše k dispozici přes Installer.app.)

Ale proč to vlastně všechno píšu: celých těch 14 dnů jsem čekal, až se konečně objeví nástroj na softwarové odblokování, abych nemusel shánět upravenou SIM kartu nebo dokonce rozebírat telefon a pouštět do něj proud pomocí jehel. iPhoneSIMFree psali už před čtrnácti dny, že mají hotové softwarové odblokování, stejně jako Uniquephones. Uniquephones se ale dočkali telefonátu od právníků z AT&T a software v obavě ze soudního sporu nevypustili, iPhoneSIMFree zase 14 dnů řešili distribuci – nakonec skončili u velkoobchodního modelu a začali prodávat začátkem tohoto týdne. Údajně, my jsme objednali, ale zatím nic nepřišlo. Mezitím se ovšem objevil software pro odblokování od iPhone Dev Teamu, který je zdarma. Sice není tak uživatelsky přívětivý, jako grafická aplikace iPhoneSIMFree, ale funguje a je dostupný.

Celé odblokování iPhonu mi podle návodu trvalo asi 15 minut, hlavně proto, že jsem v hotelovém pokoji nedokázal zároveň propojit iPhone s Macem přes WiFi a zachovat přitom připojení k internetu. Dalších 5 minut zabralo hledání něčeho, čím by se dala vyndat SIM karta. Operace nicméně nakonec proběhla zcela hladce a iPhone šlape jako švýcarské hodinky. S mojí českou SIMkou.

Myslím, že ještě dlužím odpověď na otázku, proč je iPhone taková bomba. Pokud chcete hodně podrobnou odpověď, přečtěte si recenzi Patricka Zandla. Podle mě se Applu podařilo spojit několik inovací (ovládání prsty, skleněný displej, otáčení a zoom) díky kterým získal iPhone použitelnost, o které se všem PDA a chytrým telefonům, které jsem kdy měl v ruce, může jenom zdát. (Pominu Psion Series 3A, to je jiná kategorie.) IPhone zpřístupňuje pokročilé funkce (mail, prohlížeč, mapy) i uživatelům, kteří by si nikdy superchytrý telefon nebo PDA nekoupili, protože jsou příliš obtížně ovladatelné, příliš technické. IPhone se dokonce ovládá výrazně lépe, než klasické relativně jednoduché telefony. Když se k tomu přidá skvělý iPod s několika GB paměti, relativně slušný foťák, funkční synchronizace (alespoň na Macu) a navíc relativně dost nízká cena, myslím, že v současné době nemá iPhone ve své kategorii konkurenci. A dlouho mít nebude, protože Applu se podařil skvělý maretingový i technologický kousek – na nasyceném trhu s mobilními telefony definoval úplně novou kategorii a ovládl ji, podobně jako se mu to podařilo před pár lety s iPodem.

Návod k odblokování iPhone – shrnutí

Ještě rychlé shrnutí toho, co padlo výše:

  1. Kupte si iPhone. (Je skvělý.)
  2. Proveďte JailBreak třeba pomocí iActivatoru na Macu, nebo iBrickeru na Widlích.
  3. Nainstalujte Installer.app a užitečné utility a aplikace dle libosti.
  4. Proveďte odblokování zámku SIM podle návodu na iphone.unlock.no.
  5. Užívejte si to.

Co vy na to?

zobrazit všechny komentáře

Aktuální Seky

.