Kulaté rohy i v Safari

Pachollini, 13. května 2006, 19:55

Upravil jsem svůj skript na vytváření kulatých rohů tak, aby fungoval i v prohlížeči Safari.

Souvisí to s tím, že jsem si asi před měsícem konečně pořídil PowerBooka. Chtěl jsem po letech rozčilování se s Windows nějaký pořádný *nixový systém a Apple má podle všeho (spíš všech) nejlepší uživatelské uživatelské rozhraní, tak jsem do toho šel. Po měsíci zjišťuji, že cesta zpět nevede. Nechci rozpoutávat žádnou názorovou přestřelku, ale pokud byste nevěděli, jestli si Apple pořídit, tady jsou věci, které se mi na něm líbí:

  • Spousta softwaru. Mám všechno, co potřebuji, aniž bych musel cokoliv krást. Pravda, trošku mi pomáhá, že nedělám grafiku ani CAD, takže se obejdu bez Photoshopu, Illustratoru, InDesignu, AutoCADu a podobných programů, k nimž neexistují volně dostupné alternativy, ale to nic nemění na tom, že po vybalení z krabice je na Macu nainstalovaná spousta programů, další spousta se jich povaluje na internetu a další spousta je dostupná jako
  • Porty. Porty jsou BSD obdobou balíčkovacích systémů, které se poživají na Linuxu, hlavní rozdíl spočívá v tom, že se programy a knihovny nestahují zkompilované, ale jako zdrojové kódy. Ty se při použití portu samy stáhnou (včetně všech knihoven potřebných pro běh), zkompilují, nastaví se všecko potřebné a pak už to funguje. Stejným způsobem se takto nainstalovaný software i aktualizuje. Protože jsem člověk, který v životě nic nekompiloval a zároveň jako webdesignér používám spoustu volně dostupného softwaru, považuji porty za dar z nebes. Zatímco když jsem chtěl na Windows nainstalovat např. XSLT procesor Šablotron, musel jsem ho stáhnout, rozbalit, nastavit cestu v systému, restarovat Windows, spustit, zjistit, která knihovna chybí a celý proces opakovat pro všechny potřebné knihovny, na macu stačí napsat sudo port install sablotron.
  • Konfigurace. spousta věcí se konfiguruje sama a člověk díky tomu ušětří spoustu času a nervů. V kanceláři otevřu počítač a jsem ve WiFi síti. (Poprvé jsem musel zadat heslo.) Zkoušel jsem chvíli nastavit kolegův notebook s Windows, aby tam byl taky, a pak jsem radši šel najít přebytečný kabel. (Nejsem žádný expert na Windows, ale spousta kamarádů mi vždycky volá, když jim něco nefunguje a většinou jim poradím.) Podobně funguje většina věcí. Třeba instalace a odinstalace. U většiny programů stačí přetáhnout ikonku do složky Applications. Odinstaluje se přetažením do koše. Přitom nezbyde žádný bordel v registrech, který by zpomaloval běh systému, protože Mac žádné registry nemá, což také považuji za velkou výhodu.
  • Vyhledávání. Skvělé vyhledávání, které funguje v celém systému. Přestal jsem třídit maily do složek, protože je kdykoliv okamžitě najdu. Paráda.
  • Nemusí se to vypínat. Prostě zavřu notebook, on se přepne do režimu spánku, pak ho otevřu a během tří sekund naběhne. Můžu to tak dělat měsíc a všecko funguje stejně rychle. U Windows jsem počítač občas třikrát denně restartoval, protože se začal zpomalovat.
  • Dobrý terminál. Dá se z něj a do něj normálně kopypejstovat, je v něm k dispozici spousta skvělých utilitek (třeba grep, sed, find, ssh, scp a tak) a je hezky barevný.
  • Mám na klávesnici ve všech programech pevnou mezeru a dlouhou pomlčku. A taky všude funguje drag and drop textu.
  • Věci jsou v různých programech na stejných místech. Mají dokonce i stejné klávesové zkratky, takže nastavení programu nemusím vždycky hledat nejdřív pod editací, pak pod nástroji, pak v nejvyšším zoufalství pod souborem a přemýšlet, jestli se to jmenuje nastavení, možnosti nebo předvolby. Prostě zmáčknu jabko - čárka a je to.
  • iSync. Po letech mám konečně stejný telefonní seznam v mobilech, na desktopu i v Palmu a když si něco poznamenám do jednoho, rozhodí se to i do ostatních. Stejně s diářem. Jsem nadšený. (Akorát když si nastavím připomenutí události, začne najednou houkat celý dům.)
  • Skvělý zvuk. Na filmy se dá koukat i když nechám hrát interní repráčky. Když si pustím CD přes zesilovač do velkých beden, zvuk je o 100% lepší než na starém Aceru.
  • Nehučí to. (MacBooky ale občas šíleně pískají.) A podsvícená klávesnice je taky skvělá.
  • Nepotřebuju antivirus.
  • Nevyskakuje na mě debilní okýnko „vysokorychlostní zařízení je připojeno k nízkorychlostnímu rozbočovači“ pokaždé, když zapojím svoji USB čtečku.
  • Zkrátka všecko tak nějak příjemně funguje. Lidi to o Applech tak nějak vždycky píšou a těžko se to asi dá popsat o moc přesněji. V reklamní řeči se tomu asi říká Apple experience.

Pár věcí mě ovšem taky štve.

  • České ceny. Za ty peníze, co se prodává u nás bych si PowerBooka nikdy nekoupil. Naštěstí mi nedělá práce s anglickým systémem problémy a čeština funguje bez problému. Ale zdroj za dva a půl tisíce a zástrčka (kus umělé hmoty s kusem železa, žádná elektronika) za 550, to je opravdu nehoráznost.
  • PHP. Mám klikací PHP 4 instalaci se všemi potřebnými knihovnami od Marca Liyanage, ale ve verzi 4.3.11, která obsahuje spousty chyb a pak PHP 4.4.2 nainstalované pomocí portu, ale bez knihoven, které potřebuju. Asi si to budu muset zkompilovat :-(
  • NeoOffice je fajn, ale ne úplně applovská a zatím jen ve verzi, která odpovídá OpenOffice 1.1.x.
  • Některé porty nefungují. Třeba Inkscape, ale ten je naštěstí k mání i ve verzi pro Maca.

Asi by se našlo i pár dalších výhrad, ale teď si zrovna nevzpomínám. Každopádně se k Windows vracet nehodlám.

Co vy na to?

zobrazit všechny komentáře

Aktuální Seky

.